Week van de (streek)taal in het UMCG

17 maart 2015

Het kan voor patiënten erg prettig zijn om in de zorg hun eigen streektaal te praten. Deze week laten medewerkers en vrijwilligers van het UMCG aan de hand van buttons weten wie er Gronings, Drents of Fries verstaan.

Het gebruik van de eigen taal van de zorgvrager heeft een positief effect op de communicatie tussen zorgvragers en verzorgenden:

  • Het helpt de zorgvrager zich beter te uiten.
  • De zorgvrager kan zich beter verwoorden.
  • Het geeft een vertrouwensband.
  • Er is sprake van verbondenheid.

Het komt dus mooi uit, als de verzorgende de (streek)taal beheerst!

Versta je de taal wel, maar spreek je de taal niet?
TIP: Leer een begroeting of een afscheidsfrase in deze taal

Versta je de taal wel, maar spreek je de taal niet? Moedig je cliënt aan zijn/haar moedertaal tegen je te spreken. Probeer je dan een beetje op te hoogte te stellen van die taal. Leer bijvoorbeeld een begroeting (‘goedemorgen’) of een afscheidsfrase (‘tot morgen’) in die taal. Je cliënt zal je meer gaan waarderen als hij/zij weet dat er in de moedertaal gesproken kan worden. Kijk bij tips voor tips over bijvoorbeeld communicatie met anderstaligen.

Deze week van de (streek)taal valt samen met de Maand van de streektaal en wordt georganiseerd door de afdeling Kunstzaken van het UMCG, in samenwerking met het Huus van de taol, het Huis van de Groninger Cultuur en de Afûk.

Diel dizze side