Taal is bepalend voor het welbevinden

  De belangrijkste conclusie van het onderzoek 'Hokker taal prate jo?' is dat de (moeder)taal die gesproken wordt van belang is in zorgsituaties. Taal is bepalend voor het welbevinden van de zorgvrager én taal bepaalt de afstand tussen verzorgende en zorgvrager. 
  Het gebruik van de moedertaal verkleint die afstand, het spreken van de standaardtaal maakt die afstand groter. Verzorgenden die grip willen hebben op die afstand blijken bewust de (moeder)taal in te zetten om de door hen gewenste afstand te bewerkstelligen.

  Bekijk hier de resultaten

  Gebruik eenvoudige taal, korte zinnen en benadruk de belangrijke woorden.

  Meer tips

  Sline yn it ferline smaakvol eten en mooie herinneringen

  Sline yn it ferline smaakvol eten en mooie herinneringen

  Weet u dat nog, even het deksel van de pan omhoog en er een lekker hapje vlees uit prikken? Oppassen dat je je mond niet brandt en snel opeten, want voor je het weet wordt je betrapt. Sline, heet dat in het Fries. Het boek Sline yn it ferline biedt met korte anekdotes en verhalen de mogelijkheid om te 'slinen' in de herinneringen aan eten en eetmomenten van vroeger.

  Lees verder

  Thema's:

  “Taal is zo veel meer dan woorden; taal geeft mensen een stem”

  “Taal is zo veel meer dan woorden; taal geeft mensen een stem”

  Us Dream in Leeuwarden is een ware smeltkroes van verschillende talen. Bij de kleinschalige woongroep voor mensen met een (ernstige) verstandelijke en/of meervoudige beperking in Leeuwarden gebruiken bewoners en begeleiders een breed scala aan (streek)talen. Van het Fries en het Bildts tot het Gronings en Stadfries. Niet te vergeten de taal van de spraakcomputers. “Us Dream is een droom voor iedere taalliefhebber”, lachen Jildou Talsma en Sophia Tooi.

  Lees verder

  Thema's:

  Deistich libben / Ferskaat

  Sline yn it ferline, oer sûn en smaakstjoerd iten

  Sline yn it ferline, oer sûn en smaakstjoerd iten

  Sline yn it ferline is in itensiedersboek fol gerjochten en ferhalen oer it iten fan eartiids

  Lees verder

  Thema's:

  Iten en drinken / Deistich libben / Ferskaat

  Deel deze pagina