Sline yn it ferline smaakvol eten en mooie herinneringen

9 augustus 2018

Weet u dat nog, even het deksel van de pan omhoog en er een lekker hapje vlees uit prikken? Oppassen dat je je mond niet brandt en snel opeten, want voor je het weet wordt je betrapt. Sline, heet dat in het Fries. Het boek Sline yn it ferline biedt met korte anekdotes en verhalen de mogelijkheid om te 'slinen' in de herinneringen aan eten en eetmomenten van vroeger. 

Lees de verhalen over de schapenkaas, het snijboontjes snijden, de boerenkool op de tuin en natuurlijk de potstro op de wasdag. Gerechten als snert, prom-en-bôle en koalraap met mooie foto’s en korte anekdotes nemen u mee terug in de tijd. Het boek is samengesteld uit verhalen en herinneringen van Friezen. Met veel plezier en genoegen hebben we gesproken met de verschillende verhalenvertellers, soms bij mensen thuis, via projectleider Zorgbelang Fryslân en een aantal keer aan de koffietafel op locaties van zorgorganisatie Hof en Hiem. Met de vertellers mee terug gaan in de tijd leverde mooie verhalen op, maar ook glimmende ogen en bijzondere herinneringen. De mooiste herinneringen hebben een plek gekregen in dit boek. 
  
De recepten in dit boek zijn aangedragen door de verhalenvertellers. Het is een selectie smakelijke en herkenbare gerechten van Friese bodem geworden. We hebben twee deskundige koks, Jelle Ferwerda van Smaak van het Huis en Thijs Geerdink van Puur Thijs, gevraagd om de recepten aan te passen door middel van smaaksturing. Door kleine natuurlijke aanpassingen in het gerecht wordt de smaak en geur van vroeger weer terug gehaald. Probeer het eens en proef het verschil! Het boek is te bestellen in de webshop van de Afûk http://websjop.afuk.nl/sline-yn-it-ferline.  

Voor professionals en mantelzorgers

Door bijvoorbeeld ziekte, geheugenproblemen of smaakverlies hebben veel ouderen moeite om voldoende te eten en te drinken. Als professional of mantelzorger is het belangrijk om ondervoeding op tijd te signaleren en te weten wat je er aan kunt doen en wie je kunt inschakelen om dit probleem aan te pakken. Klik hier voor het katern voor professionals voor meer informatie.

Diel dizze side