Open Monumentendag / iepen monumintedei op 12 en 13 septimber 2015

2 september 2015

In het weekend van 12 en 13 september 2015 zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt, of om mee te doen aan een eenmalige activiteit. 
Voor het programma, openstellingen van gebouwen zie de website van Open Monumentendag: 
Voor een gedeelte van het programma in Friesland kunt u terecht op deze pagina: 
 
Op 12 september: Het Princessehof

Tijdens Open Monumentendag op 12 september is het Princessehof gratis toegankelijk voor bezoekers. Op die dag staan gebouwen uit de achttiende eeuw centraal. Het Princessehof is niet gebouwd in die eeuw, maar het is wel de eeuw waarin Maria Louise van Hessen-Kassel het aankocht als residentie. Open Monumentendag sluit daarom mooi aan bij het Maria Louise jaar. 

In 2015 is het 250 jaar geleden dat Maria Louise sterft in Leeuwarden. Vanwege haar karakter was ze heel populair onder de Leeuwarders en kreeg ze de bijnaam Marijke Meu. Zij heeft veel betekend voor de stad Leeuwarden en de provincie Fryslân. Marijke Meu was tweemaal regentes. Eerst voor haar zoon, later voor haar kleinzoon. Alle huidige regerende vorsten in Europa stammen van Marijke Meu af.

Datum: 12 september 2015
Tijd: 11.00 – 17.00
Prijs: Gratis

Meer informatie: website van het Princessehof

Diel dizze side