Flashback: in fotografy-projekt fan Menno Grant

8 oktober 2015

Oant en mei 22 oktober is by Sûnenz yn Drachten de fotosearje 'Flashback' te sjen. Menno Grant makke dizze searje mei foto's begjin 2015. Yn dizze fotosearje binne âlde foto's nommen út foto-albums fan pake's en beppe's. Mei dy foto's yn 'e hân, en mei eigen kamera en statyf, is hy op syk gien nei de lokaasjes fan dizze foto's. En dêr makke hy in nije foto mei in 'flashback' foto. 

Lês hjir it ferhaal fan Menno. 

Mijn naam is Menno Grant. Ik ben fotograaf, afgestudeerd grafisch vormgever, en studeer momenteel Allround Styling aan Academie Artemis, hogeschool voor styling te Amsterdam. FLASHBACK is een fotoserie van 9 foto's die ik begin 2015 heb gemaakt. In deze fotoserie heb ik oude foto's genomen uit foto-albums van mijn opa's en oma's. Met deze foto's ben ik vervolgens, gewapend met mijn eigen camera en statief, op zoek gegaan naar de locatie waar deze foto was gemaakt. 

Wanneer ik deze locatie had gevonden ben ik gaan kijken vanwaar de originele fotograaf de foto had genomen. Met deze gegevens kon ik vervolgens de oude foto voor mijn lens houden en een overlap van oud naar heden creëren. Dit door de foto zo te houden dat de achtergrond (dus het heden) overliep in de lijnen van de oude foto en visa versa.

Op deze wijze wou ik een overlap van oud naar heden creëren om mensen te laten kijken naar een soms ontstaan sterk contrast tussenbeide, maar ook in een enkel geval het behoud van het oude. FLASHBACK is geschikt voor alle leeftijden, voor jeugd bied het een nieuwe manier om terug te kijken op het verleden en voor de ouderen onder ons is het vooral een bron van nostalgie.

In FLASHBACK is onder andere te zien hoe het bruggetje bij de Vrouwbuurstermolen waar zij destijds hun Trouwfoto hebben laten maken er tegenwoordig niet meer is, maar door de overlap wordt dit beeld wel gecreëerd. In een andere foto is door middel van de overlap juist te zien hoe hun ouderlijk huis nauwelijks is veranderd. En in een andere foto is weer te zien dat waar we vroeger open waren met onze buren we ons nu afschermen met schuttingen en heggen. En zo hebben de foto's van FLASHBACK nog veel meer te bieden.

Greetings, Menno Grant.   
www.mennogrant.com 

Mear ynformaasje: Sûnenz yn Drachten

De groepstentoonstelling Jong Smellingerlânskip is een samenwerkingsproject tussen Museum Dr8888 en Sûnenz ZuidOostZorg in het kader van het Cultuurhistorisch Jaar van de Gemeente Smallingerland.

Diel dizze side

Skriuw jo yn om as earste op de hichte te wêzen