Belibje it mar

11 november 2014

Vanuit zijn functie, zijn kennis en expertise, maar ook vanuit zijn ouderschap heeft Pieter Zuidema gezocht naar een manier om het onderwijs aan leerlingen met een IQ  <35 een gezicht te geven. Het onderwijs aan deze leerlingen is sterk afhankelijk van methodieken voor de rest van het onderwijs. Het is aan de leerkracht dan om daar iets creatiefs mee te doen, zodanig dat het geschikt is voor die leerlingen. Het aanbod kwam met andere woorden van bovenaf.

In 2010 werd Pieter gevraagd, door de gemeente Dantumadiel, om deel te nemen aan de taalbeleidsprijs van Gemeenten en Frysk. Alhoewel Pieter eerst niet de klik zag tussen deze prijsvraag en de leerlingen met een IQ <35 kwaqm hij toch tot een idee. Dit idee werd uitgewerkt tot een concept en dit concept won een 2e prijs en daarmee €1.250,00.
Dat geldbedrag was ruim voldoende om het concept, voor de Wingerd, verder uit te werken. Het concept kreeg de naam Belibje it mar. Een vertaling van het Nederlande Ervaar het maar.
Ervaar het maar is een methode, geschreven door Thyra Koeleman vanuit de gedacht om een goede benadering jegens de ernstig vertandelijke gehandicapten te krijgen. Ervaar het maar, als methode is de basis voor Belibje it mar en kreeg zijn eigen materialen en lessen.

Belibje it mar bestaat momenteel uit:

  • een koffer met het thema Fierljeppen;
  • een koffer met het thema Keatsen;
  • een koffer met het thema Alvestêdetocht;
  • een koffer met het thema Fryske keuken;
  • een belevingskist met het thema Skutsjesilen;
  • een voelbol met het thema Fryske natuur;
  • een innovatieve game m.b.t. Fryske natuur en Fryske keuken.

In ontwikkeling zijn nog:

De reeds ontwikkelde koffers en de belevingskist zijn tijdens het symposium van Dat wie doe sa bekeken door activiteitenbegeleiders. Aan de hand van de uitkomsten van deze workshop zal worden gekeken op welke wijze het materiaal in te zetten is in de ouderenzorg.

Diel dizze side