Voorleestips voor ouderen

Ouderen met bijvoorbeeld een visuele beperking kunnen niet altijd zelf meer lezen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze niet geïnteresseerd zijn in mooie verhalen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor dementerenden. Voorlezen werkt ontspannend en zorgt voor een aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan. Juist verhalen die refereren aan het verleden, halen herinneringen op. Zo kan voorlezen helpen een isolement te doorbreken. Voorlezen kan zowel individueel als in groepsverband.

Wel is het noodzakelijk een rustig plekje te zoeken. Het is goed om ervoor te zorgen dat er niet teveel afleiding is. Zoek een verhaal welke aansluit bij de belevingswereld van de oudere(n). Neem het verhaal vooraf goed door, lees het eventueel hardop. Waar zitten lastige woorden, of juist spannende momenten. En op welk moment kun je de luisteraars actief bij het verhaal betrekken. Mogelijk biedt een afbeelding een mooie gelegenheid, of een gebeurtenis in het verhaal.

Sommige mensen willen liever niet actief bij het verhaal betrokken worden en luisteren alleen. Ook dat is goed mogelijk. Het is daarom van belang vooraf goed na te denken over je doelgroep.

Als iedereen klaar zit kun je het verhaal rustig en duidelijk voorlezen. Neem de tijd voor vragen en opmerkingen naar aanleiding van het verhaal, maar zorg ervoor dat je zelf de regie houd.

Extra tips:

  • Laat ouderen zelf een verhaal uitzoeken, of zelf voorlezen aan anderen.
  • Benader een (basis)school en vraag of leerlingen voor willen lezen.
  • Geef ouderen het verhaal na afloop mee naar huis, zodat ze het nogmaals door kunnen lezen, of thuis voorgelezen kunnen worden.

Deel deze pagina